Dagens lilla forskningsprojekt fick bli att ta reda på vilka av Götalands järnvägar som ligger mer än 250 meter över havet.  Svaret blev att det fanns några stycken, men inte mer.

Från Nässjö leder sex normalspåriga banor: till Jönköping, Mjölby, Hultsfred, Vetlanda, Alvesta och Vaggeryd.  De är förstås alla belägna över 250 m-nivån på delen närmast Nässjö (eftersom Nässjö ligger gott och väl 280 meter över havet).

Det finns också ett ganska gott stycke av sträckan Vetlanda-Åseda som ligger såpass högt.  Den sträckan är visserligen avstängd, men icke nedlagd, så den duger.  Om jag ska vara noggrann, är det rentav så att den är uppdelad i två, eftersom det först finns någon kilometer järnväg just söder om Korsberga samhälle som ligger högt men sedan avbryts genom att sänka sig under 250 meter, innan banan fortsätter högt till Åsedas utkanter.

Vidare fanns det två korta snuttar just utanför Mullsjö som låg högt, men de var verkligen korta.  Nästan lika korta var de delar av smalspåret Åseda-Hultsfred som låg tillräckligt högt.  De utgjorde sammanlagt bara någon kilometer och ligger strax öster om Åseda samhälle.

Mer än så var det inte, om jag inte har glömt någon järnväg (vilket i just det här fallet inte verkar särskilt troligt).

Nedanstående karta visar de betydande sträckorna ovan.  Gröna partier ligger mer än 250 m över havet.  Streckade linjer är järnvägar.

 

Varför i hela friden får man för sig att göra en sån här undersökning?  Tja, de som vet, får fortsätta att veta.  Övriga får fortsätta att undra.  Men det var ett trevligt sätt att kombinera två intressen till ett. :)

250 m över havet, Korsberga, Nässjö, kartor, Åseda,

Kommentera

Publiceras ej