Det har jag lärt mig nu, att jag sover dubbelt så bra på en luftmadrass än på liggunderlag.  För det blev minst lika många timmars sömn i tältet i natt som det brukar bli i sängen en annan natt.  Något slags sovmorgon blev det med andra ord och sedan cyklade jag in till stan.  Första stoppet blev en helt vanlig butik för inköp av badbyxor.  Och tänka sig – jag sökte aktivt upp en sjö att bada i.  (Det är annars så ovanligt att det nästan inte finns.)
 
 

Eftersom det här är Nässjö, får man en sån här underbar bakgrund till sin badplats.

(Bilden är tagen från andra sidan sjön.)
 
Nästa planerade besök, var på Nässjö Järnvägsmuseum.  Det är ett ganska plottrigt ställe och lyckligtvis har man tryckt upp en handbok till museet.  Olyckligtvis är boken lika plottrig den och jag förstod aldrig hur mer än mindre delar av den skulle användas.  En liten utställning fanns, med prylar som visserligen hade med järnväg att göra, men de skapade ingen helhet, om ni förstår hur jag menar.

En gigantisk karta fick mig främst att tänka att jag skulle vilja ha den själv.  Den täckte väggen från golv till mycket högt tak och var omöjlig att på ett vettigt sätt fotografera i sin helhet.  Men man kunde ju göra utdrag...

 

Viktigast var egentligen uppställningen av lok och vagnar.  Museet har koncentrerat sig på att bevara 60-talet, vilket kan ses genom att ett helt tågsätt 60-talsvagnar stod på museiområdet.

 

Dessa vagnar ger sig allt som oftast ut på turer genom landet och således har man spåranslutning till Nässjö station.  Ja hela museet ligger alldeles intill Green Cargo, Trafikverket och stationshuset.  Praktiskt på alla sätt och vis.

Av lok fanns många.  Dessa var inte snyggast...

 

...för de kom i skuggan av ett prima Da-lok som bland annat gjorde en helgtur runt Vänern för inte så länge sedan.

 

Vagnarnas interiörer kände jag igen från mina år längs Malmbanan...

 

...och visst var det väl denna förstaklassalong som mamma och Karin och jag oväntat bevistade i december 1999? =)

Intressant är att museet är granne med en textilfirma och får hjälp av dem med restaurering ibland, men till SJ-s 60-talsvagnar, fick man specialbeställa fåtöljtyg från Borås.  Jodå, Borås kallas inte för intet en textilstad.

En privat guidning fick jag genom vagnar och lok, där allt var bra utom att guiden mot slutet hänvisade till en utställning i Stockholm med orden "Jag tyckte det lät som om du kom därifrån."  Fnys.

Till sist dagens sötaste: tidningskiosken med omgivning.

 

 

60-talsvagn, Da-lok, Nässjö, Nässjö Järnvägsmuseum, kartor, reseberättelse,

Kommentera

Publiceras ej