Jag har ju flera gånger skrivit om hur mina vänner och jag spelat Ticket to Ride på den karta som var klar förra sommaren.  Vad jag däremot inte har nämnt, är att kartan sedan en tid finns på Boardgamegeek, där vem som helst kan ladda ned spelplanen, biljettkorten och reglerna.
 
Adressen är http://www.boardgamegeek.com/boardgameexpansion/159347/south-east-sweden-1925-fan-expansion-ticket-ride.  På den platsen finns en komplett presentation av spelet.  Längre ned på samma sida finns avdelningen "Files" och där kan man helt enkelt klicka på "Destination tickets" för att komma till en undersida där man kan ladda ned biljettkorten och "Regler" för att komma till just reglerna.
 
Spelplanen kommer man åt genom att helt enkelt klicka på bilden av kartan och därefter välja "Original (1969 x 2949)".  Den bild som då kommer upp kan vem som helst ladda ned till sin dator och skriva ut i originalstorlek.
 
Som ni säkert vet, är Ticket to Ride ett spel som sedan det kom för tio år sedan har mötts av jubel och uppskattning världen runt.  Man kan nog rentav säga att det är 2000-talets största spelnyhet och definitivt en modern klassiker.  Spelförlaget Days of Wonder säljer flera olika basversioner, var och en med underbart fina spelpjäser i form av små järnvägsvagnar, med de nödvändiga tågkorten och förstås med eleganta kartor över endera USA/Kanada, Europa, Norden eller Tyskland.
 
En sådan grundsats är en förutsättning för att kunna spela någon av de många, intressanta tilläggsversionerna (expansioner, som en modern fackterm lyder).  För egen del har jag som tidigare nämnts konstruerat kartor även över Västsverige och Östergötland, där även den senare finns på Boardgamegeek, och för den som har ett Ticket to Ride-spel sedan tidigare, finns nu alltså allt nödvändigt för att prova på ännu en intressant variant.  :)
 
 
Ticket to Ride, TtR Sydöst,