En webbplats som jag aldrig tidigare träffat på, kallad "24 Kristianstad" skrev häromdagen en lustig artikel om Arne Olsson i Fjälkinge.

Arne har stora problem. Tågen som går förbi huset bullrar. Ja, de bullrar tydligen mer än när Arne flyttade in, för han kräver att bullret ska åtgärdas och har därför anmält Trafikverket.

Vad är det nu som är så lustigt med detta? Jo, för det första har Arne gjort en överraskande upptäckt:
– Tågen har inte runda hjul längre och då blir det höga ljud.

Detta skriver journalisten alltså i artikeln, helt utan ifrågasättande. Jag däremot, som kan en aning om tåg, vet att jodå, tåg har fortfarande runda hjul. I själva verket är det ju så att tåg har rundare hjul än både cyklar och bilar och det är därför de är så energieffektiva och lönar sig så bra ekonomiskt.

För det andra säger Arne att han bodde på platsen redan när det kördes eldrivna tåg på järnvägen och då var det inga problem.

Men då kan man ju fråga sig om Arne och journalisten menarar att lokal-, regional- och godstrafik har övergått till ånga eller diesel på senare år? Så är nämligen inte alls fallet, ty i själva verket är det så att nästan all trafik på denna bandel består av eltåg. Förmodligen förekommer ett och annat dieseltåg och kanske kör ett koleldat museilok förbi någon gång om året, men nästan allt är eldrivet. (Intressant nog är det en järnväg som blev elektrifierad så sent som under förra decenniet, så Arnes uttalande förefaller helt sakna all reson.)

Slutligen hävdar Arne att det bullerplank som finns på platsen inte fungerar.
– Ljudet studsar rakt över, säger han.

Det var ännu mer häpnadsväckande, för att inte säga fysikaliskt omöjligt. Talar vi om sensationella "ljudpartiklar" som studsar likt bollar, eller har ljudvågorna börjat utbreda sig längs böjda linjer? Runda ljudvågor, det vore något nytt, det.

Men om nu inte tågens hjul är runda längre, är det kanske fullt logiskt att ljudvågornas utbredningsriktning är det. Eller hur reportern Henrik Nordell nu tänkte sig saken...

*

(Artikeln kan läsas på denna länk.)

BKB, Blekinge kustbana, Hässleholm-Karlskrona, Kristianstad, medierapportering, mest på skoj,