Så här års kan det bli en och annan riktigt varm dag, då det känns som slöseri med tid att sitta inomhus. Särskilt intensiv kan den känslan vara om lördagsvädret är strålande medan söndagen lovar kyla eller regn. (Så har det underligt nog varit åtminstone tre gånger på en månad.) Men vilken väg ska cykeln välja?

Ja, lördagen den 20 maj 2017 tog jag ett säkert kort: Kindsbanan till Kovrabanken.

 
 

Efter att jag av en tillfällighet upptäckte den för en 10-12 år sedan har jag återvänt dit några gånger. När jag dessutom fick ett genuint järnvägsintresse, fick jag ännu ett skäl att ta den vägen. Den är inte längre bara "Kindsbanan" utan lika mycket ett minne av "Kinds Härads Järnväg" (1885-1902).

Denna gång avvek jag från vägen och tog min nya kamera på exkursion.

 

Enligt anslag är banken 37 meter bred – och 15 meter hög. Inte illa, eller hur?

 

Det sägs enligt samma anslag att tre härader och två stift möts just här, någon mil söder om centrala Borås. Det kan nog stämma, i alla fall på ett ungefär.

När jag hade tillbringat en stund på den gamla Kindsbanan, återvände jag till den nya. Den kantar nämligen vad som är en före detta idrottsplats och en framtida varuhustomt men just nu ett gyllengult paradis för maskrosor.

 

Här kom, på Borås–Alvesta Järnväg, ett av få persontåg på sträckan, SJ:s tåg 335. På nästa bild befinner sig loket (Rc6 1404) just på platsen för den gamla banans port under den nya.

 
 

...och här är båda mina två favoritfärdmedel i samma bild. :)

 

På lördagar går bara två tåg i vardera riktning, samt något godståg om man har tur, så efter tre timmar utomhus cyklade jag hem och kunde tillbringa eftermiddagen inomhus med gott samvete.

BAJ, Borås, Borås-Alvesta, Kindsbanan, Kovrabron, Kust-till-kust, Rc, banvall, banvallscykling, bro, cykel, skärning, väder,

Kommentera

Publiceras ej