Efter mitt tredje och sista besök i Målsryd häromveckan (lördagen den 29 juni 2019) tänkte jag att jag skulle testa min nyrenoverade cykel på någon lämplig plats. Det blev trakten av km 85 på bandelen Borås–Alvesta.

Jag hade sett ett par intressanta vägar på kartan och min numera varken knakande eller rasslande cykel tog mig till dem. Med järnvägen knappt inom synhåll fann jag först en inbjudande, hemsnickrad skylt. ”Kvarnen”, vad kunde det vara?

En bilist hade sett skylten och susat förbi. Med cykel är jag fri att undersöka omgivningen närmare. In på en stig, förbi en övervuxen ruin, uppför en brant backe – och så hade jag hittat en av de sötaste tunnlar jag sett.

 

Gångtunnlar under järnvägar finns det många av. Men mitt i skogen? Nej, vet ni vad, det ser man aldrig. Denna ser dessutom ut att vara byggd samtidigt som järnvägen ganska precis år 1900. Byggde man gångtunnlar i skogen vid förra sekelskiftet?

 

Det gjorde man ju inte. Det måste ha varit så att forsen som drev kvarnen leddes genom järnvägsbanken just här. Långt senare är kvarnen bara en ruin och den lilla bäcken får stillsamt rinna ned under brädgolvet som nu är grund för flanörer och cyklister.

Sammantaget ger det denna tunnel en mycket hög charmfaktor.

BAJ, Borås-Alvesta, Målsryd, cykel, gångtunnel, historia, km 85, konstbyggnad,

Kommentera

Publiceras ej