Spårbyten är inga nyheter för den som troget följer Svenska banor.  Förra sommaren (2020) ägnade jag onödigt mycket tid åt spårbytet mellan Borås och Hillared.  Så kommer det inte att bli med det pågående spårbytet Herrljunga–Borås.  Ett par kortare nedslag kan jag ändå göra.

När jag ändå var ute och cyklade den 2 augusti, stannade jag till och tittade lite samt tog ett par bilder.

Jag hamnade vid korsningen mellan BHJ och Vegagatan.  En maskin och ett par gubbar var i färd med ett eller annat på norra sidan av gatan.

 
 

Det såg så rörigt ut att jag blev alldeles matt.

På södra sidan var det renare.  Ett par arbetsvagnar stod uppställda framför de lokstallarna vid Borås övre:

 
 
 

Det nya spåret är ditlagt på lika nya betongsliprar.  Ännu var all stoppning inte ditlagd, men det kommer väl det också.  Själva spårbyteståget är nog snart framme i Herrljunga, men det är mycket efterarbete kvar.

 

*

Raskt framåt i handlingen till den 14 augusti 2021, då jag för andra gången på ett par veckor hade rest från Orust till Borås.  Bil till Stenungsund, tåg till Göteborg och buss till Borås, skulle avslutas med cykel hem.  Då kom ett ovanligt tågsätt backande in på Borås central och jag tog några bilder.  Mannen längst fram i färdriktningen tittade frågande på mig.  Nej, det var inte honom jag fotograferade, utan det som formellt väl måste kallas ”växlingssätt”.

 

Vagnarna var likadana som dem jag sett två veckor tidigare (littera Faccns).  Denna gång fanns även ett slitet, mörkblått lokomotiv med littera TMX och nummer 1016 med.  ”Grand Nordic” stod det i fronten.

 

Det loket tycks enligt mina källor ägas av Railcare, vilket det avslutande lokomotivet också gör.  Det heter TMZ 1409.

 

På de två avslutande bilderna syns tydligt att en ensam lampa lyser i fronten.  I Tyskland ska detta på vissa lokmodeller betyda att loket för ögonblicket är i växlingstjänst.  Är det så även i Sverige, månntro?

 
 

Det var allt för nu.  Vi får väl se när jag har något mer att berätta …

*

BHJ, BHJ 2021, Borås, Borås C, Borås-Herrljunga, Faccns, Railcare, TMY, TMZ, diesellok, räls, sliprar, spårbyte,

Kommentera

Publiceras ej