Pendeltåget från Alingsås närmar sig Lerum.  En ganska ung kvinna visar upp sin biljett och har sedan en fråga till tågvärden. 

Det gäller att dela Västtrafikkort med sin sambo. Hon och sambon har nämligen brukat resa på samma kort (vilket man kan), men nu är en av dem student.  Ungefär så här uttrycker hon sig:
– Jag är student och har ett studentkort.  Då kan min sambo inte resa på samma kort som jag, eller hur?  Vi har brukat dela kort, nämligen.

Tågvärden funderar i någon sekund innan han svarar. Enligt ungefär följande:
– Inte om han inte också är student.  För då betalar han ju högre pris än du …

Samtalet varar i ett par vänliga repliker till.  Jag sitter och ler för mig själv.  ”Hör du tågvärden” skulle jag vilja säga.  ”Hon sade aldrig att sambon var en man.  Nu satte du ett kön på en okänd person.”

Jodå, det är en av mina käpphästar och visst, jag har under de senaste veckorna läst Sofia Nordin, Sara Lövestam och Mian Lodalen, men ändå …  Jag tycker nästan att det hör till vanligt hyfs att inte placera folks sexualitet i fack innan man känner till den.

Jämför gärna med AGJ:s gruppbiljetter, vilket jag skrev om en annan gång.  (De har fortfarande samma policy, sju år senare.)

AGJ, Anten–Gräfsnäs, Västtrafik, hbtq, möten, tågvärdar,