Här kommer en alldeles sann historia från i dag, den 11 mars 2023.  Den utspelar sig på sträckan Herrljunga–Borås, där tågen går i tvåtimmarstrafik på lördagar och söndagar.  (Det går alltså ett tåg i varje riktning varannan timme.)

 

Ungefär kl. 09:40 fick sydgående tåg stopp i Borgstena.  Det blev stående på spår 1, vid stationens enda plattform.

Ungefär kl. 10:20 passerade nordgående tåg Borgstena.  Det fick gå på spår 2, där det alltså saknas plattform.  En passagerare skulle kliva av och fick med ombordpersonalens tillåtelse stiga ned i snön.

Ungefär kl. 11:40 skulle nästa sydgående tåg passera Borgstena.  Eftersom den enda plattformen var blockerad av det trasiga tåget, kunde ”passagerarutbyte” inte ske.  Västtrafik beslutade då att ställa in tåget hela vägen från Herrljunga till Varberg.  Ombordpersonalen stod i Herrljunga kl. 11:15 och meddelade passagerarna detta.  Ersättningsbuss var beställd och inför passagerarna ringde tågvärden sin trafikledning som bekräftade att buss var på väg.  Passagerarna begav sig till busshållplatsen.

Klockan 11:44 gick det inställda tåget tomt från Herrljunga till Borås. Det höll nästan sin fastställda tidtabell när det väl hade startat, men det gick alltså utan passagerare.

Ungefär kl. 11:50 fick en av de strandsatta passagerarna kontakt med Västtrafik som meddelade att det inte skulle komma någon buss.  Passagerarna hänvisades till nästa tåg som skulle lämna Herrljunga kl. 13:20 eller använda förseningsersättningen och beställa taxi.

Kl. 12:55 hade detta nästa tåg anlänt till Herrljunga.  Ombordpersonalen bekräftade att tåget skulle gå.  Att det tåg som avgått fyra timmar tidigare hade blivit stående i Borgstena var känt.  Att det tåg som skulle ha gått 11:22 hade blivit inställt var obekant och situationen bemöttes med tvivel.

Kl. 13:20 avgick tåget söderut (och höll tidtabellen hela vägen via Borås till Varberg).  Fortfarande hade ingen officiell information om inställd ersättningsbuss för föregående tåg meddelats.  Endast tack vare att en resenär hade ringt till trafikinformationen och meddelat några medpassagerare, kände dessa till det.

*

Alltså …  Tåg nr 13823 ställdes in för att eventuella resenärer till eller från Borgstena inte kunde kliva av eller på i Borgstena.  Denna station har under lördagar oftast 1-2 resenärer per tåg.  Ibland kan det vara en familj på 3-4 personer.  Övriga resenärer, vilket var minst ett dussin synliga och säkert några till som inte gjorde väsen av sig, hade inte påverkats ett dugg av att tåget hade gått utan att stanna på denna enda mötesstation.  Till dessa kommer förstås alla de som skulle ha klivit på under resan (vilket måste ha varit minst lika många).  Dessa 30-40 personer blev försenade två timmar. 

Bland de försenade fanns en man som skulle hämta en bil i Borås på en firma som stängde 14:00 men nu inte kom till Borås central förrän just då.  En flicka hade blivit utslängd av sin far och behövde ta sig till säkerheten på annan ort.  En kvinna talade mycket dålig svenska och förstod inte information om bussar eller tåg.

Jag saknar ord.  För att citera en av de berörda anställda: ”Västtrafik är väldigt snabba med att ställa in tåg.”

*

 

BHJ, Borgstena, Borås-Herrljunga, Västtrafik, inställda tåg, strul, trasiga tåg,