Det mest geniala svindleriet involverade en järnvägsvagn och inte mycket mer.

Phineas Taylor Barnums karriär byggde på bluff och båg, det ena lurendrejeriet mer komiskt än det andra. Han kunde till och med locka folk i hundratal med att marknadsföra just "Världens största bluff!" och sedan få dem att sitta där med lång näsa när de insåg att det inte fanns annat att se än de andra åskådarna.

En tid reste P.T. Barnum runt med en stor show, ett spektakel som fyllde hundra vagnar som han transporterade på de amerikanska järnvägarna. På ett oansenligt stickspår ställde han upp en av vagnarna, med skylten "The Great Unknown". Vad kunde detta innebära? Ja, människor ställde sig i kö, betalade entré och så fick de ett kort ögonblick titta in i vagnen...

Vagnen var tom, så när som på en skylt som sade något i stil med "Snälla, säg inget till någon om vad du såg här inne". Nej, det ville ju ingen göra, för det var ju roligare att få se andra kliva in i vagnen och se ingenting alls. De lurade fick uppleva tillfredsställelsen av att en stund stå på arrangörens sida – och så tjänade P.T. Barnum många dollar ytterligare.

Se, det var väl riktigt genialt!

 


(Berättelsen står att läsa i Dan Glimne: Världens största svindlare (Stockholm 2008))

mest på skoj,

Kommentera

Publiceras ej