Ibland är det lätt att bli glad. Smålandstidningen rapporterar och Höglandsnytt rapporterar och diverse andra kanaler rapporterar den glädjande nyheten att persontrafiken redan kommande december återupptas på sträckan Eksjö–Hultsfred. 

 

Sommaren 2014 gjorde jag ett par resor längs sträckan, med cykel och tåg, skrev mycket, fotograferade massor, och sörjde nästan ännu mer. Näsjö–Oskarshamns järnväg, en av landets mest klassiska banor, som trafikerats sedan 1800-talet, skulle i december 2014 nämligen förlora sin persontrafik på delen Eksjö–Hultsfred. 

Så blev det och under snart två år har det bara gått ett dagligt godstågspar, ett och annat tjänstetåg samt (antar jag) några specialutfärder på sträckan. Krösatåg har pendlat den korta biten Nässjö–Eksjö och den så kallade Kustpilen har liksom förut täckt upp (Linköping–)Hultsfred–Berga(–Kalmar). Berga–Oskarshamn har haft ett eget tåg, en så kallad ”lillpendel”. Den senare har tyvärr haft mycket tekniska problem så vissa tider har det huvudsakligen körts buss på sträckan. 

Visserligen gäller den nu återupptagna trafiken bara ett enda tågpar: avresa från Nässjö vid femtiden på morgonen och återgång från Hultsfred vid halv sju. Bussarna som man satte in i stället för tåget räcker helt enkelt inte till, utan från vissa stationer får folk stå varje dag. Dessutom ligger busshållplatserna sämre till och bussarna är obekväma i största allmänhet. Att ersätta detta med ett stort tåg är med andra ord att föredra på alla sätt. 

Ett tåg om dagen är inte mycket att hurra för, men det är en god början. Förhoppningsvis inser alla berörda att det måste gå att köra tåg dagarna igenom, kanske med en 4-5 dubbelturer eller så. Och att bygga ut trafiken från 1 tåg till 4 är trots allt ett mindre steg än att sätta in det där allra första tåget. 

Det är alltså enbart med glädje och förväntan jag snart överlämnar statusen att vara den senaste som har rest med ordinarie persontåg på sträckan Hjältevad–Eksjö! :)

 

 

Bockabanan, Bockabanan 2014, Bruzaholm, Hult, Hultsfred 2014, Itino, Krösatåg, NOJ, Nässjö-Oskarshamn, Y31, om mig, sist, trafikupplägg,

Kommentera

Publiceras ej