Som jag visat några gånger har jag kompletterat Ticket to Ride-samlingen med en spelplan som föreställer sydöstra Sverige. Eftersom en äkta TtR-karta ganska väl åskådliggör ett områdes järnvägsnät vid en given tidpunkt, har det också varit mitt mål med alla mina Ticket to Ride-kartor (som hittills omfattar en västsvensk karta, en östgötsk karta, den sydöstsvenska kartan samt en knappt påbörjad sydamerikansk karta).
Således ligger förstås metropolen Nässjö som ett nav i utkanten av kartans mittsektion. Ja, förresten som ett nav i dubbel bemärkelse, eftersom Nässjös sex järnvägar ligger märkligt symmetriskt placerade och faktiskt blir som ekrar i ett hjul. Kolla gärna in Nässjös kommunvapen; det är inte en slump att det ser ut som det gör.
(Från Wikimedia commons)
(På min karta finns visserligen en sjunde linje till Nässjö. Det är den smalspåriga Anneberg-Ormaryds Järnväg som jag placerat med utgångspunkt i Nässjö; inte historiskt korrekt, men Ormaryd fick inte rum som egen ort på kartan.)
När kartan fick sin första utprovning, i ett tvåpersonersparti för tre veckor sedan, visade sig sexknuten Nässjö verkligen från sin rätta sida. För se bara hur vacker spelplanen såg ut när spelet var över.
Grön spelare har som synes byggt ett vackert nät på de nordsmåländska normalspåren. Gul hade mer koncentration på smalspåren i öster och söder, men behovet av en anslutning till Nässjö gjorde att även linjen till Vetlanda och vidare blev använd. Visserligen till priset av spårviddsbrott i Åseda (utanför bild) och Vetlanda, men ändå.
Jag vet faktiskt inte vad jag blev mest nöjd med; att spelet fungerade i stort eller att verklighetens största järnvägsknut också blev den i spelet mest utnyttjade.
Beträffande ordet "sexknut": Jag hittade det i en bok på Vetlanda stadsbibliotek, en bok från 1994 som handlade om Nässjös historia ur ett järnvägsperspektiv, där man diskuterade dåtidens och nutidens småländska sexknutar, femknutar och fyrknutar (som jag har för mig hade varit 1, 4 respektive 16 men nu var betydligt färre). Gör man däremot en sökning på ordet i någon webbsökmotor hittar man inga relevanta träffar alls. Det tycker jag nästan är allra roligast i dag, att få använda ett ord som vad det verkar inte används på en enda webbsida.
Kommentera