(Det dröjer tills vi kommer till järnvägen. Men den är ett motiv även i dagens inlägg, så vänta bara.)

Mitt fadderbarn skulle fylla 4 år. Då krävdes uppvaktning dels med fadderns närvaro, dels med lämplig present. Alltså talade jag med barnets mor som gav några förslag. Till slut sade hon ungefär så här:
– Hon har blivit lite intresserad av bokstäver. Så någon enkel bok, du vet, A, B, C …

Jag vet inte om jag bestämde mig där och då, men ganska snart. Skulle det inte gå att göra en egen ABC-bok, mer personlig men lika effektiv som de färgglatt tecknade som finns att köpa i varje bokhandel?

Jo, det skulle gå. Jag kan inte teckna eller måla, men jag har genom åren tagit tiotusentals fotografier. Vad kan de duga till? Några är väl tillräckligt bra för ändamålet? Jag började fundera på lämpliga, vardagliga, enkla ord som skulle kunna åskådliggöras med mina foton. Det var inte svårt, kan jag säga. Orden är oändliga och varje bild rymmer mängder av motiv.

Svårigheten var att sålla. Alfabetet har bara 28 bokstäver (eller 29, om man räknar på modernt sätt, vilket jag gjorde då jag var barn men inte numera då jag är stolt omodern). Det fanns så många andra saker jag skulle vilja visa. Lösningen var egentligen självklar.

Till att börja med valde jag ut 28 bilder från A till Ö. I varje bild hade jag lagt in bokstaven i fråga – versal och gemen – samt det ord som bilden var avsedd att visa.

Dessutom gjorde jag papperskopior av ett tjugotal ytterligare bilder. Där var jag frimodig och kunde låta både tre och fyra ord ta plats. Alltifrån lätta till svåra ord blev det, varav somliga kunde knytas till mina speciella intressen eller till barnets familj. Därigenom hoppades jag att barnet och dess föräldrar skulle ha dem som ett conversation piece – och att barnet när det börjar skolan om några år ska kunna stila med att kunna svåra ord …

En tanke med den här bildrapsodin, var att den inte bara skulle fungera som ABC-bok för ett barn just nu, utan kunna leva vidare som ett minne eller en dokumentation. Jag avslutade därför hela sammanställningen med tre blad som beskrev bilderna närmare. Varifrån hade den apan fått sitt namn, varför hade jag fotograferat just de fyrarna och vad hade den zebran för historia?

Efter detta långa preludium, tänker jag här visa de bilder som har ett järnvägsmotiv. Det gör jag både för att jag är lite stolt över mitt projekt och för att det kan tjäna som inspiration för andra att göra något liknande. Och – som barnets mamma sade på födelsedagskalaset – ”det är så typiskt dig, något sånt kan ingen annan göra”.

 

(Tåg på Kust-till-kustbanan. Egentligen tror jag inte att tåget gick under benämningen X 2000, men det var nog så alla passagerare såg det.)

 

(Hesjön och järnvägsbanken över den, utanför Målilla.)

 

(Emån utanför Kvillsfors. Rent järnvägstekniskt är det inget godståg utan blott en växlingsrörelse, men det kan man omöjligt se på bilden …)

 

(Motorvagnståg på väg in till Gräfsnäs station.)

 

(Ånglok på Gräfsnäs station.)

*

Det är några månader sedan nu och jag vet inte hur ABC-boken har använts, men det får visa sig. Jag kanske frågar nästa gång jag har vägarna förbi.

 

ABC-bok, AGJ, Anten–Gräfsnäs, Emån, Gräfsnäs, Hesjön, Kvillsfors, Sophie F., X 2000, YB05p, födelsedagspresent, kreativitet, om mig, projekt, pyssel, rälsbuss, semafor, Ånglok, ånglok,