Under min resa längs Västkustbanan för knappt en vecka sedan, konstaterade jag gång på gång att de nya stationer som sträckan genom Hallands och norra Skåne begåvats med, är de tristaste skapelser tågresenären kan tänka sig.

Falkenbergs nya station, belägen på landsbygden ett par kilometer från stadscentrum, ser ut så här genom fönstret:

 

Laholm är inte mycket bättre:

 

Den blivande stationen utanför Båstad (hittills kallad Båstad norra, men ännu inte tagen i bruk för persontrafik) lovar något liknande.

 

Små, små ljuspunkter finns förstås, såsom det lilla stationshuset i Laholm, med rött tegel som i alla fall lyser upp:

 

(Bild från ett annat spår än den förra Laholmsbilden ovan.)

Man har till och med försett detta med ett årtal som kanske i en avlägsen framtid kommer att verka längesedan.

 

Inte heller längs med spåren är det särskilt vackert, utan ofta skyms utsikten av ljuddämpande plank eller vallar. Falkenberg:

 

Mellan Halmstad och Eldsberga:

 

Ungefär samma plats, när gräset har börjat växa:

 

När jag såg allt detta var det inte utan att jag började fundera på de framtida höghastighetsbanorna. Är det så här de ska se ut? Opersonliga, grå stationer och jättelika vallar längs spåren? De blir nog effektiva, men skönhetsvärdet är noll och reseupplevelsen blir blott en bråkdel av vad den kunde vara.

Båstad, Båstad N, Falkenberg, Hallandsås 2015, Laholm, VKB, Västkustbanan, grått, höghastighetsprojektet, stationshus, vallar, visioner,

2 kommentarer

Gonte

08 Aug 2015 12:27

Ack, jag hoppas verkligen det blir lite roligare.


Hur vore det att få ner ljudnivån på framtida snabbtåg och istället satsa på upphöjda banor som en del av landskapet?

Eller, om det blir en teknik utan luftledningar, ta efter kinnekullebanans väldigt låga profil. (Fast, just med snabbtåg är det kanske extra olämpligt av säkerhetsskäl.)

Svar: En teknik utan luftledningar? Skulle det vara någon sorts maglevtåg då? Det verkar inte vara aktuellt, utan det blir så kallad konventionell teknik. (Vilket säkert somliga tycker är tråkigt!)
svenskabanor.blogg.se

Gonte

11 Aug 2015 18:24

Ptjae. En möjlighet...

Men jo, jag har då ingenting emot konventionell teknik. Men om en nyare lösning kan ersätta beteendet att mura in saker bakom bullervallar, så tycker jag iallafall det är roligare.

Hellre stoltsera med ny teknik än gömma allt det roliga.

Kommentera

Publiceras ej