Jag var trött i både kropp och hjärna när jag hade lämnat Förslöv på eftermiddagen den 3 augusti 2015 och längtade hem till mitt enkla B&B i Båstad. Men det finns många sätt att pigga upp sig på och ett av dem inträffade i utkanten av Grevie.

Där kom jag nämligen cyklande och funderade som bäst på var jag ville fotografera nästa tåg, när en familj på fyra personer kom rullande i motsatt riktning. Jo, visst var det Ville och hans föräldrar och storebror...

Helt förbluffande var det, att jag nu för tredje gången passerade detta lilla samhälle och varje gång hade mött samma personer.
– Hej, ropade Ville och vinkade glatt.
– Hej! skrattade jag och skakade bara på huvudet.
Det finns märkliga sammanträffanden och så finns det helt osannolika. Detta var absolut ett av de sistnämnda.

Först blev det en tämligen dålig skymt av tåg 11056 och sedan kom strax mötande tåg 11081 söderut. Här passerar det viadukten utanför Kvinnaböske:

 

Mest för att det var roligt – och lite för att jag inte hade orkat studera höjdkurvorna – klättrade jag upp för åsen en extra gång innan jag rullade in i Grevie tätort. Där såg jag inga tåg denna gång (man ska ju inte överdriva) utan fortsatte nästan rakt igenom. Nästa bild får vara en antydan om hur brant backen är från Grevie upp till Salomonhög och Bjäre golfklubb.

 

(Bilden är tagen i vågrät riktning, så att en plan väg hade försvunnit i horisonten mitt i bilden. Här fick jag för första gången en backe lika brant som dem jag brukar klättra omkring i runt Tosseryd, Ljushult och andra metropoler i Boråstrakten.)

Men när jag kom till Sinarpsdalen en stund senare, kunde jag i alla fall på nytt beskåda tåg på andra sidan. Här kommer i rask takt två bilder av tåg 11062 mot Båstad. (Det blir två, därför att den första har bäst färger och den andra visar mest av tåget – som alltså ännu en gång var det regnbågsfärgade tågsättet.)

 
 

(Båda bilderna ovan är uppladdade i högre upplösning och går således sannolikt att studeras närmare genom att öppnas separat.)

Här går Kattegattsleden och det mer lokala "Cykelspåret". Snart är detta det enda spåret i trakten...

 

Eftermiddagens sista tåg skulle jag studera vid km 195. Först fascinerades jag emellertid av de snygga, gula bussarna. Vid plankorsningen får bussen krypköra för att inte riskera att skrapa nosen och det verkar vara en avancerad manöver där fordonet ändrar riktning flera gånger.

 

Sedan ställde jag mig vid den idylliska mindre korsningen strax intill...

 

...där SJ:s tåg 491 kom söderut något försenat.

 

Och sedan – ack ja, så härligt! – väntade en stenugsnbakad pizza i hamnen, och solnedgång i havet tillsammans med en god vän som helt oförhappandes hade sett mina foton av milsvid utsikt från balkongen och kommit på besök för att bada och bo en natt i extrasängen.

 
 

För mig fanns bara en utflykt kvar och den skulle jag göra nästa förmiddag...

Båstad, Grevie, Hallandsås, Hallandsås 2015, SJ, VKB, Västkustbanan, X 2000, X31, bussar, cykel, möten, pizza, plankorsningar, reseberättelse, skönhetsupplevelse, solnedgång, viadukt, Öresundståg,

Kommentera

Publiceras ej